De meeste angst is levensenergie met het verkeerde label

Nicole Pannebakker Geen categorie Reactie plaatsen

De meeste angst is levensenergie met het verkeerde label. Deze quote heb ik opgeschreven tijdens Devoted Live van Eelco de Boer en Dolly.

Een mooi voorbeeld hiervan is het verhaal van Samia. Zij volgde bij mij een 1 op 1 training en mentorship. Samia was bang voor loslopende honden. Ze was gek op hardlopen maar deed dat eigenlijk nooit. Want dan is het risico groot dat je er eentje tegenkomt.

Tijdens de vierde sessie was het super mooi weer buiten. In plaats van binnen in de workshopruimte te gaan zitten, stelde ik voor om de sessie lekker buiten aan het water te doen. Terwijl we daar naar toe lopen, zie ik Samia verstrakken in het gezicht en vervolgens haar hele lijf. Ik zie de paniek in haar ogen. Ik kijk achterom en zie ongeveer 15 meter achter ons iemand met een hond lopen. De hond zit niet aan de lijn. Ik probeer Samia gerust te stellen en zeg dat ik het in de gaten hou en er nog niets aan de hand is. De hond is ver van ons vandaan. De paniek van Samia verandert in boosheid. Ze is heel erg boos. Op mij!

Gelukkig slaan de man en de hond een andere weg in. Dat geeft ons ruimte om eens te kijken wat er daadwerkelijk gebeurt.

Ik vraag Samia waarom ze zo boos wordt op mij. “Jij doet hetzelfde als iedereen. Je zegt dat het wel goed komt, dat de hond niks doet. Dat ik niet bang hoef te zijn.”

Bij het doorvragen komen we erachter welke overtuiging hier achter zit: ‘ik word niet serieus genomen, er wordt niet naar mij geluisterd, wat ik voel doet er niet toe.’

Bij het doorvragen waar de angst voor de hond vandaan komt, blijkt dat het eigenlijk helemaal geen angst is. Samia vindt honden gewoon niet leuk. Vooral die natte snuit en dat harige gedoe. Dus in plaats van angst is er sprake van een aantal overtuigingen. Die haar beperken om iets te doen waar ze van houdt: hardlopen.

Het mooie van overtuigingen is dat als je weet waar ze vandaan komen, als je het inzicht hebt, je deze zelf kunt veranderen. Zodat je jezelf niet meer onnodig beperkt. En daar zijn Samia en ik mee aan de slag gegaan. Het resultaat zie je hieronder op de foto.

Wij hebben de liefste hond van de wereld die heel sensitief is en heel goed luistert. Hij heet Jam. Jam is mijn maatje en ik vertrouw hem 100%. Jam loopt bij mij vrijwel altijd los zonder riem. Twee weken later aan het eind van de laatste sessie is Samia bij ons in de tuin gaan zitten en he ik met Jam, zonder riem, rondjes door de tuin gelopen. Samia vond het natuurlijk spannend maar kon rustig blijven zitten. Op de foto zie je Jam op een meter afstand van Samia liggen en zie je een voorzichtige lach op het gezicht van Samia.

En om het verhaal compleet te maken: op eigen verzoek heeft Samia bij het weggaan Jam een aai over z’n bol gegeven. Hoe mooi is dat!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *