Je kunt iedere rol spelen, zolang je maar jezelf bent

Nicole Pannebakker Geen categorie Reactie plaatsen

Dit weekend heb ik voor de derde keer op de planken gestaan met onze toneelclub. Twee avonden shinen op het podium als Sahira: een rochelende poetsvrouw die scheten laat en niet echt lekker fris is. “So not me” dacht ik in eerste instantie. Maar man, wat was het gaaf om die twee avonden in dit personage te kruipen. Ongegeneerd lomp doen op het podium. Voor 200 man publiek in je neus peuteren en daar lekker de tijd voor nemen.

Wat ik van het toneel spelen leer, is dat je zo’n rol alleen maar kunt spelen als je dicht bij jezelf blijft. Op het moment dat ik in mijn overtuiging blijf dat je niet mag boeren en geen scheten mag laten in het openbaar, kan ik mijn rol niet authentiek spelen. Dan wordt het een kunstje op het podium, is er geen chemie met het publiek. En laten we eerlijk zijn: iedereen laat een boertje en moet scheetjes laten toch? Dus ergens is het al aanwezig in je. De vraag is alleen of je het ook toe durft te laten.

Dat geldt ook voor mijn rol als ondernemer. Ik heb al heel wat overtuigingen achter me gelaten. Bijvoorbeeld dat ik niet succesvol ben als ondernemer omdat ik nog geen ton jaaromzet heb gehad. Mijn excuus voor mezelf was dat ik slechts een amateur ben omdat ik 20 jaar ambtenaar ben geweest. Daar verschool ik me achter.

Ondernemerschap is net als toneelspelen een continue vorm van zelfontwikkeling, misschien wel de meest ultieme vorm hiervan. Vanaf het moment dat ik dat inzicht kreeg, is mijn dagelijkse mantra “mijn dag is succesvol als ik stappen vooruit maak in de ontwikkeling van mezelf en mijn business”.

Hoe ik dat doe? Ik kies bewust voor het ondernemerschap, beperk mezelf niet langer door te zijn wie ik dacht te zijn. Ik laat me niet meer leiden door beperkende overtuigingen. Ik weet dat dit slechts gedachten zijn die ik zelf kan veranderen. Iedere keer stel ik mezelf de vraag ‘wie wil ik zijn, welke rol wil ik spelen en welk podium kies ik om te stralen?’. En daar leef ik me helemaal op in, net als in de rol van Sahira. En ieder boertje en scheetje dat hiervoor nodig is, dat zit al in me. Ik zoek het op en laat het toe. Omdat ik weet dat ik alleen op deze manier het podium kan pakken als ondernemer.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *